booked.net
parkolás közterületen

Parkolás közterületen lejárt műszakival, forgalmival

Az autó igényli a gondoskodást – főleg, ha öreg –, ami pénzbe kerül. Előfordul, hogy akkor jár le a műszaki vizsga érvényessége, amikor a tulajdonosnak éppen nincs lehetősége az új vizsgához szükséges javításokat megtenni.

Fontos tudni, hogy közterületen nem maradhat akármeddig lejárt műszakival a gépjármű.

Gyakori tévhit, hogy a lejárt műszaki engedéllyel rendelkező gépkocsikat nyugodtan az utcán lehet hagyni, ha azzal KRESZ-szabályt nem sértve várakozunk. Sokan úgy gondolják, hogy ha „olcsón” szeretnének megszabadulni a közúti közlekedésre már alkalmatlan kocsitól, akkor elég az utcán hagyni, hiszen a rendőrség vagy a közterület-felügyelet idővel úgyis elszállítja majd.

Ez így azonban nem állja meg a helyét. Erről a KRESZ – 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet – rendelkezik, amely az 59. § 3. pontjában kimondja, hogy „azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.”

A közterület-felügyelet tehát nem köteles ezeket a gépjárműveket eltávolítani a közterületről, ám ha megteszi – például lakossági bejelentés nyomán –, az mindig a tulajdonos költségére történik.

Ebbe beletartozik a jármű elszállításának, valamint tárolásának költsége is. Ha az eltávolítástól számított hat hónapon belül a gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója nem jelentkezik, az autó a közterület-felügyelet tulajdonába kerül.

Az elszállítási és tárolási költségek ebben az esetben is az eredeti tulajdonost vagy üzemben tartót terhelik. A gépjárművek közterületről való eltávolításáról és tárolásáról, a továbbértékesítésről vagy egyéb hasznosításról, valamint az ehhez kapcsolódó kerékbilincs-használatról az 55/2009. (X.16.) IRM rendelet rendelkezik.

Szintén tévhit, hogy a gépjármű kivonatása a forgalomból teljesen mentesít a költségek és felelősségek alól. Bontási igazolás vagy külföldi vevőre szóló adásvételi szerződés nélkül csak ideiglenes kivonásra van lehetőség, ez hat hónapra szól, és egyszer hosszabbítható. Ez idő alatt valóban nem kell gépjárműadót és kötelező biztosítást fizetni az autó után. Ám a hat vagy tizenkét hónap letelte után automatikusan visszakerül a forgalomba, így utána ezeket ismét fizetni kell.

Tudni érdemes viszont, hogy a gépkocsi forgalomból való ideiglenes kivonásával annak műszaki érvényessége nem szűnik meg, és amíg ez az érvényesség él, addig a gépkocsi közterületen való tárolása után nem kell közterület-használati engedélyt kérni. (A gépjárműadóról az 1991. évi LXXXII. törvény rendelkezik.)

Ha tehát valaki huzamosabb időre, vagyis egy évnél hosszabb távra kivonatná a forgalomból a gépjárművét, érdemes előzetesen gondoskodnia annak szabályos tárolásáról valamely magánterületen fekvő parkolóban, garázsban. Ugyanez igaz akkor is, ha a jármű műszaki engedélye lejárt, és csak később kívánják meghosszabbítatni.

Ellenkező esetben a közterület-felügyeletnek lehetősége van a gépjárművet eltávolítani a közterületről, ám ennek költségét a tulajdonosnak, üzemben tartónak kell állnia.

Azt, hogy egy gépjármű rendelkezik-e érvényes műszakival és forgalomban van-e, azt könnyedén, ingyenesen ellenőrizhetjük egy ügyfélkapus belépéssel az alábbi gombra kattintva.

A szolgáltatási Platform szolgáltatás keretében díjmentesen, elektronikus úton kérdezheti le az adott jármű életútjának lényeges adatait. További információ ide kattintva talál.

Tudomása van Mohácson olyan gépjárműről ami értékes parkolóhelyet foglal? Az autó rendszáma beírásával ellenőrizze le annak adatait. Ha a műszaki lejárt, és a kocsi huzamosabb ideje egy helyben parkol, akkor jelezze nekünk a mohacs@van1.hu email címen!

Cikkek

Összes cikk

Városi drogstratégia Mohács - Rendkívüli testületi ülés
Cikkek

Városi drogstratégia szükséges Mohácson

A pénteki napon a képviselőcsoportunk indítványt nyújtott be a polgármester úr részére, melynek célja egy rendkívüli testületi ülés összehívása a városunkban elharapódzott illegális kábítószerfogyasztás, kereskedelem megfékezésre, és a városi drogstratégia megalkotása.

Tovább olvasom »
Cikkek

Hargitai János sejtelmes bejelentése…

Nemrégiben jelent meg cikkünk a „Mohácsi híd kacifántos története” címmel:https://www.van1.hu/mohacsi-duna-hidEbben összefoglaltuk az elmúlt 120(!) év történetét a mohácsi Duna-híddal kapcsolatban. Olvasóink is sok segítséget nyújtottak

Tovább olvasom »
kisbaba szülészet Mohács
Cikkek

Mohácsi szülészet – Petíció

Mohácsi lakosként, magyar állampolgárként mindannyian elvárhatjuk, hogy a minőségi alap- és szakorvosi ellátásokat a lakhelyünkhöz lehető legközelebbi intézmény nyújtsa. Ne kelljen a vizsgálatokért, ellátásokért távolabbi

Tovább olvasom »
régi telefon
Cikkek

Buta telefon, kiegyensúlyozott gyerek?

Az internet és a mobiltelefonok használatának növekedése az elmúlt években jelentősen megváltoztatta az életünket. Az információk gyors elérhetősége és a kapcsolattartás egyszerűsége jelentősen megkönnyítette a

Tovább olvasom »
néma
Cikkek

Elnémított hangok

Egy demokratikus társadalomban kulcsfontosságú, hogy minden véleményt meghalljanak, beleértve az ellenzék hangját is. Az elmúlt időszak fejleményei azonban azt mutatják, hogy a mohácsi városvezetés gátolja a VAN ellenzéki képviselőcsoport megjelenési törekvéseit a város által működtetett helyi médiában, ahol csak egyoldalú hírek hallhatók és olvashatók.

Tovább olvasom »
Karácsony
Cikkek

Boldog karácsonyt

Ezúton szeretnék Önnek és a családjának boldog, békés ünnepeket kívánni a Karácsony alkalmából! Remélem, hogy az ünnepi időszakban sok szeretetben és örömben lesz része, és

Tovább olvasom »
Finn csoda
Cikkek

Finn csoda az oktatásban!

,,Minden ország minden politikusának meg kell értenie milyen fontos a tanárok munkája.„ Hangzottak el a finn oktatási miniszter, Li Andersson szájából.  Finnországban az oktatás 3

Tovább olvasom »
Mohács vizsgálat
Cikkek

Nyomoz az OLAF a Mohácsi Önkormányzatnál

Uniós pénzek szabálytalan kifizetésének gyanúja miatt indított nyomozást az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal a Mohácsi Önkormányzatnál a helyi ellenzék feljelentése alapján. A polgármester szerint az ellenzék túlzásokba esett és az és OLAF emberei egyébként is alig tekintettek bele az aktákba.

Tovább olvasom »
sertéstelep és bűz
Cikkek

Orrfacsaró bűz Mohácson!

FRISSÍTÉS! – 2022.10.03. Miután a testületi ülésen ismételten elutasító választ kaptunk a polgármester úrtól, a jegyző asszonytól és az alpolgármester úr szerint sincs semmi kivetnivaló a témában, ezért az

Tovább olvasom »
Befogott orr
Cikkek

Befogott orral szavazunk!

2022.02.22-én kedden 18:00-tól Tóth Zoltán, választási szakértő lesz a vendégünk a mohácsi Közéleti Klubban!Az alábbi témákat biztos, hogy érintjük, de természetesen – szokás szerint –

Tovább olvasom »

Értesüljön elsőként a híreinkről!

Adja meg az email címét és azonnal küldjük a friss cikkeket a postaládájába!

Támogassa egyesületünket!