booked.net

Támogasson minket!

Bankszámlaszám:
11600006-00000000-93927240

Befogott orr
2022.02.20.

Befogott orral szavazunk!

2022.02.22-én kedden 18:00-tól Tóth Zoltán, választási szakértő lesz a vendégünk a mohácsi Közéleti Klubban!
Az alábbi témákat biztos, hogy érintjük, de természetesen – szokás szerint – kérdezni is lehet, sőt kell is!☝️

  • visszatekintés a választási rendszer átalakulására❗️
  • körzethatárok átalakítása a Fidesz érdekében. ❗️
  • választási csalások❗️
  • választási érdekességek itthon és a világban❗️

“Befogott orral szavazunk!
Franciaországban történt a köztársasági elnök közvetlen választásán, hogy a sajtó felkapott egy szlogent: „Befogott orral szavazunk!” Ennek az a története, hogy első választási fordulóban induló jelöltek egyike sem kapta meg a szavazatok 50%+1-et, ezért második fordulóra került sor. A második fordulóba azonban a jobboldali és a szélsőjobboldali jelölt került be, így a centristák és a baloldaliak döntése előtt álltak: bojkottálják a második fordulós választást vagy melyik jelöltre szavazzanak?! A bojkott lehetőségét hamar elvetették, mert akkor a focipályáról a lelátóra kellett volna kiülniük és nem részese, hanem nézője lettek volna a mérkőzésnek.

Politikai viták után az a döntésük született, hogy a jobboldali jelöltre szavaznak, mert ezzel elhárítják a szélsőjobb győzelmének a lehetőségét. Továbbá az is megfontolás volt, hogy a jobboldali győzelem esetén alku pozícióban maradnak a politikai focipályán, cserébe a győzelemhez vezető támogatásért.

„Befogott orral szavazunk!” – így született meg a döntés arról, hogy a jobboldali jelöltet kell támogatni. Magyarán: nem bojkott, hanem átmeneti koalíció (baloldal és centristák) a jobboldallal a szélsőjobboldal ellen.

A választások történetében olyan eset is előfordult, pl. Hillary Clinton kontra Trump esetében, hogy egyes konzervatívok a demokrata jelöltre szavaztak, hogy ne a hivatalos konzervatív jelölt legyen az elnök.

Hasonló kérdés vetődött fel 2018-ban is. Heller Ágnessel folytatott beszélgetésem után született egy cikk a Magyar Narancsban , amelyben a filozófus azt javasolja a szavazóknak: „Fogják be az orrukat!”, amikor szavaznak.

Április 3-án Magyarországon sok választópolgár kerül hasonló döntési dilemma elé. Az összefogás eredményeként (pl. előválasztás), egyeseknek nem a szíve szerint kedves jelölt kerül fel a szavazólapra, hanem az ellenzéki koalíció kevésbé tisztelt pártjának a jelöltje. Sőt, még az is előfordulhat, hogy a korábbi választáson lepocskondiázott ellenfél jutott fel az egyéni választókerületi szavazólapra, és most rá kellene szavazni?!

Látszólag könnyű azoknak a helyzete, akiknek az egyéni választókerületi szavazólapjára a kedvelt párt jelöltje került fel, de ott felhorgadhat a kérdés: …és a közös listán olyan politikus is szerepel, akit nem akarok látni se?!

Nehéz dolog másokkal kompromisszumot kötni! Még nehézebb kompromisszumot kötni magunkkal, amikor az eszünk és a szívünk vitatkozik arról, hogy kit kell a szavazólapon X-szel támogatni?!

Közös egyéni választókerületi jelöltre és a közös listára kell szavazni 2022-ben!

Április 3-án hallgassunk az eszünkre! Azért, hogy az utána következő években szavazhassunk a szívünk szerint!”❤️– Tóth Zoltán, választási szakértő

Szeretettel várunk kedden, mi ott leszünk!

Közéleti Klub Mohács - Tóth Zoltán, választási szakértő.

A szervezők a változtatás jogát fenntartják! A férőhelyek száma limitált. A rendezvény a mindenkori járványügyi szabályok betartása mellett történik, melynek betartása a résztvevők számára kötelező. Az eseményen résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk videó, fotó és hangfelvételek készülhessenek, melyeket a VAN közéleti egyesület szabadon felhasználhat az interneten, a weblapján és egyéb közösségi médiás felületein.

Cikkek

Összes cikk

Finn csoda
Cikkek

Finn csoda az oktatásban!

,,Minden ország minden politikusának meg kell értenie milyen fontos a tanárok munkája.„ Hangzottak el a finn oktatási miniszter, Li Andersson szájából.  Finnországban az oktatás 3 alappillére az egyenlőség, az igazságosság és a mindenki számára hozzáférhető

Tovább olvasom »
Mohácsi Duna-híd
Cikkek

Kompok felújítása és a Mohácsi Duna-híd

A legutóbbi (2022.11.25.) testületi ülésen téma volt a kompok felújítása, és ennek apropóján a mohácsi híd is természetesen szóba került. Azt érezzük, hogy kérdéseinkre nem kaptunk megnyugtató válaszokat, úgy a kompok fenntartásának távlatában, mint a

Tovább olvasom »
hideg tábla iskola
Cikkek

Megfelelő-e a hőmérséklet a mohácsi iskolákban?

Tisztelt Mohácsiak!Kedves Szülők és Diákok! A legutóbbi testületi ülésen az oktatási intézmények beszámolója során szóba került az iskolák fűtöttsége. A Mohácsi Tankerületi Központ igazgató asszonya a közvélemény megnyugtatására elmondta, hogy tudomása szerint minden tanteremben biztosított a 21-22

Tovább olvasom »
Mohács vizsgálat
Cikkek

Nyomoz az OLAF a Mohácsi Önkormányzatnál

Uniós pénzek szabálytalan kifizetésének gyanúja miatt indított nyomozást az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal a Mohácsi Önkormányzatnál a helyi ellenzék feljelentése alapján. A polgármester szerint az ellenzék túlzásokba esett és az és OLAF emberei egyébként is alig tekintettek bele az aktákba.

Tovább olvasom »
Nincs több bejegyzés!

Értesüljön elsőként a híreinkről!

Adja meg az email címét és azonnal küldjük a friss cikkeket a postaládájába!