booked.net
Mohácsi Duna-híd

A Mohácsi Duna-híd kacifántos története – Idővonal

A Mohácsi Duna-híd majd 100 éves története kronológiai sorrendben, rengeteg érdekességgel! – A cikk tartalma folyamatosan frissül!

Akik eddig tutira megígérték:

Aki gátolja:

„Tudja, mikor épül itt a Duna-híd? Minden egyes választás előtt!” – legyintett a kérdésemre egy mohácsi férfi, amikor arról érdeklődtem, hol lesz és mikor készül el a híd, ami összeköti majd a várost Újmoháccsal. „De hát most megígérték, nem?” – kérdeztem vissza. Mire ő: „Persze, ígérik már vagy harminc éve!” – Forrás

Járuljon hozzá Ön is a cikk tartalmához! – Amennyiben van hiteles, dokumentummal, forrással alátámasztott információja a Mohácsi Duna-Hídról, akkor azt mindenképpen várjuk a mohacs@van1.hu email címre! Köszönjük az együttműködését!

Ön szerint mikorra épül meg a Mohácsi Duna-híd? Írja meg nekünk hozzászólásban!

2023.06.15.

Lázár János megengedte: épülhet az új Duna-híd

"Arról jelentek meg hírek, hogy az akár százmilliárdos beruházás parkoló pályára került. Csakhogy most kiderült: az építési és közlekedési miniszter megadta az engedélyt a közbeszerzési eljárás megindítására.

A Mohácsi Duna-híd projektje rendelkezik a feltételes kivitelezési közbeszerzési eljárás megindításához szükséges miniszteri döntéssel – ezt az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közölte a Világgazdasággal. Mindez azt jelenti tehát, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter engedélyezte, hogy kiírják a tendert a sok szempontból kulcsfontossági infrastrukturális beruházásra. "

Közelgő fontos esemény: Önkormányzati választások
Forrás: www.vg.hu

Lázár János megengedte: épülhet az új Duna-híd
2023.06.14.

Levelet írtunk Lázár Jánosnak a Mohácsi Duna-híddal kapcsolatban

"Schwarcz-Kiefer Patrik és Dr. Szigeti József levelet írt Lázár János miniszter úrnak, hogy vonja vissza a mohácsi Duna-híd építésének szüneteltetését és rendeljen forrásokat is a Mohács 500-ról szóló kormányhatározatban a híd megépítéséhez.
 
1906 óta igazoltan elvárása a mohácsi lakosoknak egy híd megépítése, amivel kapcsolatban azóta ígérgetés is van. Azokkal mondjuk már Dunát lehetne rekeszteni, pedig mi csak átkelni szeretnénk rajta.
Tovább olvasok >>

Közelgő fontos esemény: Önkormányzati választások
Forrás

Levelet írtunk Lázár Jánosnak a Mohácsi Duna-híddal kapcsolatban
2023.06.07.

Nem, nem igaz, hogy a kormány végleg lefújta a mohácsi Duna-híd építését, sőt!

"Szerdán délután kezdett elterjedni a közbeszédben és a sajtó egy részében, hogy a kormány lefújta a mohácsi híd építését. Nos, a valóságban erről nincs szó, sőt, éppen ellenkezőleg: már a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik, s kormányhatározat is született az építkezés megvalósításáról. "

Közelgő fontos esemény: Önkormányzati választások
Forrás: www.mohacsiujsag.hu

Nem, nem igaz, hogy a kormány végleg lefújta a mohácsi Duna-híd építését, sőt!
2023.06.07.

Lázár János által felfüggesztett beruházások

A "megpecsételődött sorsú" beruházások listája.
Benyújtó: Lázár János, építési és közlekedési miniszter

A hivatalos dokumentum 247. sorára érdemes fókuszálni!

Közelgő fontos esemény: Önkormányzati választások
Forrás: parlament.hu

Lázár János által felfüggesztett beruházások
2023.05.31.

Pávkovics Gábor készpénznek veszi

"Azt tudjuk, hogy megépül a Duna-híd, én ezt készpénznek veszem... "

Közelgő fontos esemény: Önkormányzati választások

Forrás: Városi Tv  Mohács YouTube csatorna

2023.04.28.

Döntött a kormány: megépül a mohácsi Duna-híd

"A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a Mohács500 programmal kapcsolatos kormányzati döntések. A programok, fejlesztések előkészítésére idén és jövőre hatmilliárd forintot különített el a kormány. 2026-ra a határozat szerint állnia kell a mohácsi Duna-hídnak, átépítik a város főterét, befejeződik a Fogadalmi templom építése, az emlékparkban és más helyeken is óriási beruházásokat hajtanak végre. Hargitai János..."

Ígéret: 2026-ra állnia kell

Közelgő fontos esemény: Önkormányzati választások
Forrás: bama.hu

Döntött a kormány: megépül a mohácsi Duna-híd
2023.02.18.

Orbán évértékelő

„És marad a keleti országrész felzárkóztatásának terve is. Ideje, hogy végre gazdaságilag és az életszínvonal tekintetében is egyesítsük Hunniát és Pannóniát. Ezért hidakat építünk a Dunán, a paksit befejezzük, a mohácsit hamarosan megkezdjük. "

VIDEÓ ITT

Helyszín/esemény:  Évértékelő
Ígéret: hamarosan megkezdjük
Közelgő fontos esemény: -

2022.12.07.

A beruházás elhalasztásra került

Lázár lemondta... VIDEÓ ITT

Helyszín/esemény:  Selyemgyár Mohács
Ígéret: -
Közelgő fontos esemény: -

2022.12.01.

Híd épül a fővárosban!

Jogerősen is kiadták a Galvani híd építési engedélyét. - Úgy néz ki, hogy nem Mohácson épül a következő Duna-híd...

Galvani-hídForrás: index.hu

2022.11.25.

Testületi ülésen kérdeztünk

A mohácsi testületeti ülésen volt téma a híd és a kompok üzemeltetésének ideje. Nézze meg a videóban a polgármester úr válaszait!

Helyszín/esemény:  Polgármesteri hivatal Mohács
Ígéret: "Ha hidunk lesz, kompunk nem lesz..."
Közelgő fontos esemény: -

Forrás: -

2021.04.15.

Pávkovics megígéri

"A hídnak 2026-ra állnia kell..."

2020.09.24.

Palkovics megígéri

"Másfél-két éven belül megkezdődhet a Duna-híd kivitelezése - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön, a mohácsi sajtótájékoztatón. Mohács az ország stratégiailag kiemelten fontos területének számít, és a város nagy álma valósulhat meg azzal, ha a közeljövőben egy közforgalmú kikötő létesül, valamint ha megépül a várva-várt Duna-híd."

Helyszín/esemény:  Kossuth Filmszínház Mohács
Ígéret:
1,5-2 éven belül megépül (2022.09-re)
Közelgő fontos esemény:
Mohácsi időközi önkormányzati választások
Források: index.hu

2017.04.25.

Orbán Viktor: "Híd lesz, pénz van rá..."

"Orbán Viktor hamar igyekezett megnyugtatni Hargitait. Beszédét ugyanis rögtön azzal kezdte, hogy lesz híd, a pénz megvan rá, csak tervek nincsenek. Pécs és Szeged között pedig természetesen megépül a négysávos út is, csak a szükséges utak közül nem elsőként."

Helyszín/esemény: MCS Vágóhíd átadás Mohács
Ígéret:
"Híd lesz, pénz van rá..."
Közelgő fontos esemény:
-

Források: szabadpecs.huminiszterelnok.hu

2017.01.01.

Engedélyezési-, illetve kiviteli tervek elkészítése

2017-ben a kormány határozatban rendelte el a mohácsi Duna-híd engedélyezési-, illetve kiviteli terveinek elkészítését. Az előkészületekhez szükséges pénzt, mintegy másfél milliárd forintot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium három évre elosztva biztosítaná: 2018-ban 300 milliót, 2019-ben 700 milliót, míg 2020-ban félmilliárdot. A Minisztérium elképzelései szerint a 2022 után induló útprogramban valósulhat meg a konkrét hídépítés. Hogy ehhez mekkora összegre lenne szükség, majd az elkészült tervekből derülhet ki.

Hét és fél évvel ezelőtt úgy számoltak, 26,5 milliárd forintba kerülne a híd. Jelenleg nem láttunk pontos becsléseket, hiszen a másfél milliárd csupán az előkészületekre szól.

(Csak az évszám ismert, a pontos dátum nem.)

Források: magyarnarancs.hu

2016.01.01.

Környezeti hatástanulmány

2016-ban elkészült a környezeti hatástanulmány, amely szerint a beruházásnak föld-, víz-, levegő-, zaj-, rezgés-, természet- és tájvédelmi szempontjából sincs akadálya. 

Források: magyarnarancs.hu

2014.01.04.

Hárosi Duna-híd

Megvalósíthatósági Tanulmány készült 2014-ben. A Hárosi Duna-híd bontása és Mohácson való felépítése volt a terv. A tanulmány ide kattintva letölthető.

A kormány százmillió forintot hagyott jóvá a mohácsi Duna-híd létesítésének megvalósíthatósági tervére, amiben azt vizsgálták, hogy hasznosítható fel az elbontásra váró budapesti Deák Ferenc híd (hárosi Duna-híd) szerkezeti elemei. Az ötlet Szekó József polgármestertől és Hargitai Jánostól, a térség országgyűlési képviselőjétől származott. A tervet a Pont-Terv Mérnöki tervező és Tanácsadó iroda végezte el, amely többek között megállapította, hogy „az érintett szakaszon a folyón erős bal ívben halad, amely nagyban nehezíti a hajózási forgalmat. A híd tervezett helye fölött található egy nemzetközi (schengeni) kikötő is. A szakaszon nagyon jelentős a hajóforgalom. A fenti kötöttségek miatt a Hajózási osztály legalább 200,00 m nyílást ír elő a hajózás zavartalan biztosítására.” Ennek viszont a Hárosi híd elemi nem felelnek meg, így a beépítésükre nincs mód. A tervet azóta le is vették a napirendről.

Források: hidaszokertegyesulet.hu
magyarnarancs.hu

2010.01.01.

Hargitai megígéri

2010-ben már a választási kampány egyik kiemelt témája volt, hogy a mohácsi hídon keresztül a Budapestről induló M6-os autópálya átvezessen a szigetre, ezért a döntéshozók támogatását kérte a fideszes Szekó József által vezetett mohácsi testület. A minisztérium kedvezően fogadta a javaslatot. (Környékbeliektől úgy értesültünk, hogy a mohácsi körzetet nyerő Fidesz–KDNP-s Hargitai János már a 2010 tavaszán azzal kampányolt, ha nyernek, megépül a mohácsi híd.) Az akkori számítások szerint a projekt megvalósítása már 26,5 milliárd forintba került volna, és 2014-ben kezdődhetett volna meg.

Közelgő fontos esemény: Országos választások

Forrás: magyarnarancs.hu

2008.06.09.

Területrendezési törvény

2008 júniusában a szocialista-szabaddemokrata többségű Országgyűlés elfogadott egy új területrendezési törvényt, amely a 2014-ig tartó időszakig sorra kerülő fejlesztéseket nevesítette. Ebben szerepelt a 16-17 milliárd forint forrásigényű mohácsi híd is, ám ahogy ennél a kormányzatnál oly sok esetben, ebben az ügyben sem történtek érdemi lépések a megvalósítás irányába.

Forrás: mkogy.jogtar.hu

2008.05.21.

"időszerű a beruházás előkészítéséhez forrásokról is gondoskodni – a jogszabály még kevés a megvalósításhoz, hiszen korábban is törvénybe foglalták az építést, de abból a mai napig nem lett semmi." - Dr. Hargitai János

Már nem csak álom a mohácsi Duna-híd
"Az Országgyűlés várhatóan néhány héten belül dönt az új, országos területrendezési törvényről, amely várhatóan tartalmazni fogja a mohácsi Duna-híd megépítését is.

A téma a mohácsi képviselő-testület legutóbbi ülésén is szerepelt. Dr. Hargitai János, a mohácsi választókerület Fidesz–KDNP-s képviselője többek között azt hangsúlyozta, miután a kormányprogram az Al-Dunán csak a mohácsi híd építésével számol, időszerű a beruházás előkészítéséhez forrásokról is gondoskodni – a jogszabály még kevés a megvalósításhoz, hiszen korábban is törvénybe foglalták az építést, de abból a mai napig nem lett semmi."

Forrás: bama.hu

"időszerű a beruházás előkészítéséhez forrásokról is gondoskodni – a jogszabály még kevés a megvalósításhoz, hiszen korábban is törvénybe foglalták az építést, de abból a mai napig nem lett semmi." - Dr. Hargitai János
1999.01.01.

Ötödik Országos Konferencia

Már az ötödik Országos Konferenciát is megtartották.
Ezen megállapodást írtak alá a dunaújvárosi és a mohácsi új
Duna-hidak megépítéséért.

(Csak az évszám ismert, a pontos dátum nem.)

Forrás: hidak.hu

1999.01.01.

Elkészült a tanulmányterv

1999-ben elkészült a tanulmányterv, amely részletesen elemezte az M6–M56 gyorsforgalmi út és a három csatlakozó új Duna-híd terveit (Mohács, Szekszárd, Dunaújváros) valamint gazdaságfejlesztési hatásait.

(Csak az évszám ismert, a pontos dátum nem.)

Forrás: magyarnarancs.hu

1998.12.01.

Elkészült az elvi építési engedélyezési terve

1998. decemberében a MDHA elkészítette a mohácsi híd elvi építési engedélyezéséhez a terveket. Ebben a 743 m
hosszú híd becsült költsége 6,0-7,0 milliárd Ft [A mohácsi Dunahíd, Közútkezelő 1999.].

(Csak az évszám ismert és a hónap, a pontos dátum nem.)

Forrás: hidak.hu

1995.09.01.

Országos konferencia

Országos konferencia volt a híd megépítése ügyében.

(Csak az évszám és a hónap ismert, a pontos dátum nem.)

Forrás: hidak.hu

1994.01.01.

EXPÓ híd

A tervbe vett Expóval kapcsolatban gyalogos Duna-hídra pályázatot írtak ki, ez nagy érdeklődés mellett sikeres volt. A ferdekábeles gyalogos híd látványos létesítmény lett volna, ám az
Expo elmaradt, így ez a híd sem épült meg és elmaradt az utóhasznosítás is. Az Uvaterv már 1994-ben tervet készített az általa tervezett híd Expó utáni felhasználására [1058].
A javasolt helyek közül ígéretes volt Mohács. Az új híd 768 m
hosszú (3x40+277+126+6x40 m), két forgalmi sávos híd lett volna. 1,3 Mrd Ft becsült költséggel.

(Csak az évszám ismert, a pontos dátum nem.)

Forrás: hidak.hu

1993.01.01.

Hatástanulmány

A mohácsi Duna-híd építése már a rendszerváltás előtt is téma volt, majd 1993-ban hatástanulmányt is készített róla a Mohácsi Duna Híd Alapítvány (MDHA).

(Csak az évszám ismert, a pontos dátum nem.)

Forrás: magyarnarancs.hu

1992.06.22.

Mohácsi Duna Híd Alapítvány

Alakulás dátuma: 1992.06.22.
Cégforma: Nonprofit szervezetek
Képviselő: Knolmayer János Györgyné, Matyó Ágnes, Dr. Kernya István, Dr. Simon Péter
 
Forrás: opten.hu

1973.01.01.

Célforgalmi számlálás

Baján célforgalmi számlálás történt, ennek következtetése: új hidat nem Mohácson, hanem Baján kell építeni.
(Csak az évszám ismert, a pontos dátum nem.)

Forrás: hidak.hu

1945.11.19.

1945-ben is téma volt a mohácsi híd

A Magyar Távirati Iroda 1945. november 19-én a bajai és dunaföldvári hidak háborús felrobbantása kapcsán arról írt, hogy igazán szükség lenne a mohácsi hídra, amit a város már egy ideje szeretne. A tájékoztatás idézte az iparügyi minisztériumot is, amely szerint a kompátkelőn tavasztól őszig évi félmillió embert, százezer lófogatot, 15 ezer gépkocsit, 30 ezer kis- és 5 ezer nagyállatot visz át a komp egyik partról a másikra.

Forrás: pecsistop.hu

1944.11.29.

Volt már Mohácson híd

Az 1971. január 23-án megjelent Mohácsi Napló - a Dunántúli Napló mohácsi melléklete - szerint 1944. novemberének végén a szovjet hadsereg vert pontonhidat a kompátkelőnél, amelyről december elején egy harckocsi a vízbe is esett. A pontonhidat a jégzajlás vitte el december 28-án, a jég Vízkereszt napján, 1945. január 6-án állt be. Ekkor egy pallóutat építettek ki a dunai jégen, amely a lap szerint 1945. februárjáig szolgálta az átkelést.

Forrás: pecsistop.hu

1938.03.13.

Darányi Kálmán Miniszterelnök úrtól remélte a város a híd eljövetelét

Sajnos a miniszterelnök 1939. november 1-én elhunyt.

Darányi Kálmán Miniszterelnök úrtól remélte a város a híd eljövetelét
1926.04.26.

A pécsi püspök Virág Ferenc a jubileumi híd védnöke

"A mohácsi Dunahid ügyéről is nagy megértéssel nyilatkozott s bár kijelentette, úgy tudja, a püspökijavadalmat nagy terhek nyomják, mégis ő reá és az anyagi támogatására is bizton számíthatunk ezen ügyben is."

 

Forrás: epa.niif.hu

A pécsi püspök Virág Ferenc a jubileumi híd védnöke
1926.04.04.

Negyvenmilliárdba (koronába) kerül a Dunahíd

Majd 100 évvel elzelött is a híddal kampányoltak a Mohácsi csata 400 évesévfordulójára!

1926-ban a MOHÁCSI HÍRLAP 16. évf. 14. számában számolt be az alábbikaról:
"Elkészültek a tervek és a költségvetés. - A szigeti védőtöltésig húzódik a hid. - A hid három mederpilléren és két parti hidfőn nyugszik..."

Dunahid újságcikk 1926 Mohácsi Hírlap

Forrás: epa.oszk.hu

1906.09.16.

A mohácsi duna hid kérdése

"Kiemelkedett Fölker József föjegyzőnek napirend előtti felszólalása, melyben a Mohácsnál épitendő közuti dunai hid elnyerése iránt inditott mozgalom mostani állását ismertette. A hid ügyével lapunk más rovatában számolunk be. A napirend mind három pontja fölött egyhangulag döntött a közgyülés..."

Forrás

A mohácsi duna hid kérdése
1903.01.01.

A Duna áthidalása

"A Duna áthidalása.
Ismeretes dolog, mennyi évi küzdelmébe került az érdekelteknek, mig a Duna baja-báttaszéki áthidalásának kérdése annyira megérett, hogy az áthidalás csaknem biztosnak tekinthető. Ez a remélhető siker felpezsditette a zomboriak vérét s ők is sorompóba állottak, hogy kiküzdjék a bezdán-kisköszegi áthidalást. Az állandó választmány a városi tanács előterjesztésére ez irányban mozgalom inditását tartja szükségesnek. A közgyülés ezt nem tartotta elegendőnek, hanem kimondta, hogy küldöttség menjen a kormányhoz, hadügyminiszterhez és Frigyes főherceghez. A küldöttséget Latinovics Pál főispán fogja vezetni, kinek véleménye szerint Bajának vitális érdeke fúzódik a bajai áthidaláshoz, de csak kereskedelmi szempontból, mig Bezdán mellett strategiai szempontok szólanak, már pedig ily kérdésekben a hadügyminiszter véleménye a döntő. Hát legyen meg Bezdánnál az áthidalás, Baranya vármegye szempontjából ez kivánatos, de legyen meg csak kereskedelmi szempontból a bajai is. Hiba lenne, ha egyik a másikának a kerekét megkötné. Hiba lenne annál- inkább, mert a jelek azt mutatják, hogy Újvidéken meg úgy gondolkoznak, hogy Zombor csak maradjon békén, hanem Gombos, Gombosnál kell az áthidalás. Legyen meg mind a három, de mert a bajai már közel van a megvalósuláshoz, kezdjék meg azzal.""

Forrás

A Duna áthidalása
Cikkek

Összes cikk

Városi drogstratégia Mohács - Rendkívüli testületi ülés
Cikkek

Városi drogstratégia szükséges Mohácson

A pénteki napon a képviselőcsoportunk indítványt nyújtott be a polgármester úr részére, melynek célja egy rendkívüli testületi ülés összehívása a városunkban elharapódzott illegális kábítószerfogyasztás, kereskedelem megfékezésre, és a városi drogstratégia megalkotása.

Tovább olvasom »
Cikkek

Hargitai János sejtelmes bejelentése…

Nemrégiben jelent meg cikkünk a „Mohácsi híd kacifántos története” címmel:https://www.van1.hu/mohacsi-duna-hidEbben összefoglaltuk az elmúlt 120(!) év történetét a mohácsi Duna-híddal kapcsolatban. Olvasóink is sok segítséget nyújtottak

Tovább olvasom »
kisbaba szülészet Mohács
Cikkek

Mohácsi szülészet – Petíció

Mohácsi lakosként, magyar állampolgárként mindannyian elvárhatjuk, hogy a minőségi alap- és szakorvosi ellátásokat a lakhelyünkhöz lehető legközelebbi intézmény nyújtsa. Ne kelljen a vizsgálatokért, ellátásokért távolabbi

Tovább olvasom »
régi telefon
Cikkek

Buta telefon, kiegyensúlyozott gyerek?

Az internet és a mobiltelefonok használatának növekedése az elmúlt években jelentősen megváltoztatta az életünket. Az információk gyors elérhetősége és a kapcsolattartás egyszerűsége jelentősen megkönnyítette a

Tovább olvasom »
néma
Cikkek

Elnémított hangok

Egy demokratikus társadalomban kulcsfontosságú, hogy minden véleményt meghalljanak, beleértve az ellenzék hangját is. Az elmúlt időszak fejleményei azonban azt mutatják, hogy a mohácsi városvezetés gátolja a VAN ellenzéki képviselőcsoport megjelenési törekvéseit a város által működtetett helyi médiában, ahol csak egyoldalú hírek hallhatók és olvashatók.

Tovább olvasom »
Karácsony
Cikkek

Boldog karácsonyt

Ezúton szeretnék Önnek és a családjának boldog, békés ünnepeket kívánni a Karácsony alkalmából! Remélem, hogy az ünnepi időszakban sok szeretetben és örömben lesz része, és

Tovább olvasom »
Finn csoda
Cikkek

Finn csoda az oktatásban!

,,Minden ország minden politikusának meg kell értenie milyen fontos a tanárok munkája.„ Hangzottak el a finn oktatási miniszter, Li Andersson szájából.  Finnországban az oktatás 3

Tovább olvasom »
Mohács vizsgálat
Cikkek

Nyomoz az OLAF a Mohácsi Önkormányzatnál

Uniós pénzek szabálytalan kifizetésének gyanúja miatt indított nyomozást az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal a Mohácsi Önkormányzatnál a helyi ellenzék feljelentése alapján. A polgármester szerint az ellenzék túlzásokba esett és az és OLAF emberei egyébként is alig tekintettek bele az aktákba.

Tovább olvasom »
sertéstelep és bűz
Cikkek

Orrfacsaró bűz Mohácson!

FRISSÍTÉS! – 2022.10.03. Miután a testületi ülésen ismételten elutasító választ kaptunk a polgármester úrtól, a jegyző asszonytól és az alpolgármester úr szerint sincs semmi kivetnivaló a témában, ezért az

Tovább olvasom »
Befogott orr
Cikkek

Befogott orral szavazunk!

2022.02.22-én kedden 18:00-tól Tóth Zoltán, választási szakértő lesz a vendégünk a mohácsi Közéleti Klubban!Az alábbi témákat biztos, hogy érintjük, de természetesen – szokás szerint –

Tovább olvasom »

Értesüljön elsőként a híreinkről!

Adja meg az email címét és azonnal küldjük a friss cikkeket a postaládájába!

Kampánydal 2024.