booked.net
Szúnyoggyérítés

Szúnyoggyérítés – Dr. Szigeti József nyílt levele Mohács város lakosságának és vezetőinek

Tisztelt Jegyző Asszony, Tisztelt Polgármester Úr! 

Mint Mohács Város Önkormányzatának tagja, a VAN Képviselőcsoport vezetője, az alábbiakban szeretném kifejezni aggályaimat a közelgő földi úton történő szúnyoggyérítéssel kapcsolatban. Az utóbbi időben számos lakossági megkeresést kaptam, melyekben a városlakók aggodalmukat fejezték ki a szúnyogirtás során alkalmazott vegyszerekkel, a folyamat átláthatóságával és a gyérítés időzítésével kapcsolatban. 

Aggályaim a következők: 

 1. Rendre elmaradó, túl késői szúnyoggyérítés:

  • Az elmúlt években a szúnyoggyérítések rendre késve kerültek végrehajtásra, ami megkeserítette a lakosság életét. A késedelmes intézkedések miatt a szúnyogok elszaporodtak, jelentős kellemetlenséget okozva a mindennapokban. 
 2. Tájékoztatás hiányosságai: 

  • A szúnyogirtással kapcsolatos hivatalos tájékoztatás rövid és nem eléggé részletes. Az információk nem tartalmazzák a lakosság számára fontos részleteket a vegyszerek pontos hatásairól és az egészségügyi kockázatokról.
  • A Deltasect Plus 1,2 ULV és Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó szerek biztonsági adatlapjai komoly veszélyekre hívják fel a figyelmet, különös tekintettel az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatásokra. 
 3. Egészségügyi kockázatok:

  • Az alkalmazott vegyszerek, mint a Deltametrin, komoly veszélyt jelentenek az emberi egészségre, különösen lenyelés esetén, valamint súlyos szemkárosodást okozhatnak.
  • A vegyszerek jelentős mértékben mérgezőek a vízi élővilágra, hosszú távú károsodást okozva, ami különös aggodalomra ad okot a város környezeti értékeinek megőrzése szempontjából. 
 4. Környezeti hatások: 

  • A földi szúnyogirtás során alkalmazott vegyszerek szennyezhetik a talajt és a vizeket, ami hosszú távú környezeti károkat okozhat.
  • Az érintett területeken élő növények és állatok szintén veszélyben vannak a vegyszerek miatt, ami kedvezőtlen hatással lehet a helyi ökoszisztémára. 
 5. Szakemberek alkalmazása és felügyelet: 

  • Elengedhetetlen, hogy a szúnyoggyérítést megfelelően képzett szakemberek végezzék, akik tisztában vannak a vegyszerek alkalmazásával és a biztonsági előírásokkal. 
  • Fontos, hogy a tisztifőorvos véleményezze és felügyelje a szúnyogirtási folyamatokat, biztosítva ezzel a lakosság egészségének védelmét. 

Kéréseim és javaslataim: 

 1. Rendszeres és időben történő szúnyoggyérítés: 

  • Kérem, hogy a szúnyoggyérítést időben, a szúnyogok elszaporodása előtt hajtsák végre, hogy elkerüljük a lakosság számára okozott kellemetlenségeket. 
 2. Részletes tájékoztatás: 

  • Kérem, hogy a szúnyogirtással kapcsolatos hivatalos tájékoztatást bővítsék ki, és részletesebben ismertessék a lakossággal a használt vegyszereket, azok pontos hatásait és az elővigyázatossági intézkedéseket. 
 3. Egészségügyi és környezeti kockázatok minimalizálása:

  • Javaslom, hogy vizsgálják felül a használt vegyszerek mennyiségét és alkalmazási módját, hogy minimalizálják az egészségügyi és környezeti kockázatokat. 
  • Fontolják meg alternatív, környezetbarát módszerek alkalmazását a szúnyogirtásra, amelyek kevésbé veszélyeztetik a lakosság és a környezet egészségét. 
 4. Lakossági tájékoztatás és bevonás: 

  • Kérem, hogy szervezzenek nyilvános fórumokat, ahol a lakosság kérdéseket tehet fel és részletes tájékoztatást kaphat a szúnyogirtás folyamatáról és a biztonsági intézkedésekről. 
  • Biztosítsanak hozzáférést a szúnyogirtó szerek biztonsági adatlapjaihoz és további információkhoz a város hivatalos honlapján. 
 5. Szakértői felügyelet: 

  • Kérem, hogy a szúnyoggyérítést csak megfelelően képzett szakemberek végezzék, és a tisztifőorvos véleményezze és felügyelje a teljes folyamatot, biztosítva ezzel a lakosság egészségének és a környezet védelmét. 

Bízom benne, hogy javaslataimat megfontolják, és közös erővel biztosíthatjuk Mohács lakosainak és környezetének védelmét. Fontosnak tartom, hogy mindannyian tudatosak legyünk a szúnyogirtás lehetséges kockázataival kapcsolatban, és hogy megfelelő intézkedéseket tegyünk azok minimalizálása érdekében.

Tisztelettel, 
Dr. Szigeti József
Önkormányzati képviselő 
VAN Képviselőcsoport vezetője 
Mohács Város Önkormányzata

——
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld 

Egyesületünk, tagdíjakból, pályázatokból és természetesen adományokból tartja fent magát.
Ahhoz hogy céljainkat, terveinket, kampányainkat létrehozzuk és elérjük, anyagi forrásra és támogatásra van szükségünk.

Az egyesületünk támogatása néhány pofon egyszerű lépéssel megoldható, nem is kell önnek a számítógép/okoseszköz elől felkelnie.

Itt megtalálhatja a részleteket:
https://www.van1.hu/tamogatas

Köszönjük, hogy adományával támogat minket!

Friss cikkek
Cikkek

Összes cikk

Városi drogstratégia Mohács - Rendkívüli testületi ülés
Cikkek

Városi drogstratégia szükséges Mohácson

A pénteki napon a képviselőcsoportunk indítványt nyújtott be a polgármester úr részére, melynek célja egy rendkívüli testületi ülés összehívása a városunkban elharapódzott illegális kábítószerfogyasztás, kereskedelem megfékezésre, és a városi drogstratégia megalkotása.

Tovább olvasom »
Cikkek

Hargitai János sejtelmes bejelentése…

Nemrégiben jelent meg cikkünk a „Mohácsi híd kacifántos története” címmel:https://www.van1.hu/mohacsi-duna-hidEbben összefoglaltuk az elmúlt 120(!) év történetét a mohácsi Duna-híddal kapcsolatban. Olvasóink is sok segítséget nyújtottak

Tovább olvasom »
kisbaba szülészet Mohács
Cikkek

Mohácsi szülészet – Petíció

Mohácsi lakosként, magyar állampolgárként mindannyian elvárhatjuk, hogy a minőségi alap- és szakorvosi ellátásokat a lakhelyünkhöz lehető legközelebbi intézmény nyújtsa. Ne kelljen a vizsgálatokért, ellátásokért távolabbi

Tovább olvasom »
régi telefon
Cikkek

Buta telefon, kiegyensúlyozott gyerek?

Az internet és a mobiltelefonok használatának növekedése az elmúlt években jelentősen megváltoztatta az életünket. Az információk gyors elérhetősége és a kapcsolattartás egyszerűsége jelentősen megkönnyítette a

Tovább olvasom »
néma
Cikkek

Elnémított hangok

Egy demokratikus társadalomban kulcsfontosságú, hogy minden véleményt meghalljanak, beleértve az ellenzék hangját is. Az elmúlt időszak fejleményei azonban azt mutatják, hogy a mohácsi városvezetés gátolja a VAN ellenzéki képviselőcsoport megjelenési törekvéseit a város által működtetett helyi médiában, ahol csak egyoldalú hírek hallhatók és olvashatók.

Tovább olvasom »
Karácsony
Cikkek

Boldog karácsonyt

Ezúton szeretnék Önnek és a családjának boldog, békés ünnepeket kívánni a Karácsony alkalmából! Remélem, hogy az ünnepi időszakban sok szeretetben és örömben lesz része, és

Tovább olvasom »
Finn csoda
Cikkek

Finn csoda az oktatásban!

,,Minden ország minden politikusának meg kell értenie milyen fontos a tanárok munkája.„ Hangzottak el a finn oktatási miniszter, Li Andersson szájából.  Finnországban az oktatás 3

Tovább olvasom »
Mohács vizsgálat
Cikkek

Nyomoz az OLAF a Mohácsi Önkormányzatnál

Uniós pénzek szabálytalan kifizetésének gyanúja miatt indított nyomozást az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal a Mohácsi Önkormányzatnál a helyi ellenzék feljelentése alapján. A polgármester szerint az ellenzék túlzásokba esett és az és OLAF emberei egyébként is alig tekintettek bele az aktákba.

Tovább olvasom »
sertéstelep és bűz
Cikkek

Orrfacsaró bűz Mohácson!

FRISSÍTÉS! – 2022.10.03. Miután a testületi ülésen ismételten elutasító választ kaptunk a polgármester úrtól, a jegyző asszonytól és az alpolgármester úr szerint sincs semmi kivetnivaló a témában, ezért az

Tovább olvasom »

Értesüljön elsőként a híreinkről!

Adja meg az email címét és azonnal küldjük a friss cikkeket a postaládájába!

Támogassa egyesületünket!