booked.net
COVID-19 járványjavaslatok Mohács polgármesterének
2021.04.21.

COVID-19 járványjavaslatok Mohács polgármesterének

Az alábbi – Mohácsot érintő – képviselői javaslatot küldtük el a polgármester úrnak a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban.
Tisztelt Polgármester Úr,
Kedves Gábor!
A veszélyhelyzet 2020. november 4-i kihirdetésével a képviselőtestület döntéshozó jogköre megszűnt. A döntéshozatal, mint egy egyszemélyes testület, a városvezető polgármester jogkörévé válik. Ezzel a városvezetőre fokozott felelősség hárul.
 
Az Önkormányzat 2020. őszi alakuló ülésén már felhívtam a figyelmet a koronavírus-járvány megfelelő helyi kezelésének a fontosságára.
 
Az azóta eltelt fél esztendőben ezzel kapcsolatos érdemi önkormányzati döntés nem született, a helyi járványügyi feladatok háttérbe szorultak. Megszűnt a közterületek rendszeres fertőtlenítése, megszűnt a lakosság tájékoztatása.
 
A különböző településeken más és más módon jelenik meg a járvány hatása. Városunkban is számos családot érintett és érint a karantén kötelezettsége, munkahelyek szűntek meg, családok megélhetése került veszélybe, vagy sajnálatos módon elvesztették hozzátartozójukat. A megfelelő minőségű információk hiánya tovább rontja a lakosság hangulatát.
 
Ezek a tények szükségessé teszik megfelelő szintű és minőségű önkormányzati járványügyi stratégia kialakítását. A járvány legyőzése közös cél! Ezzel kapcsolatban teszek javaslatot az alábbiak szerint:
 
1. Javaslom a koronavírus járvány helyi jellegzetességeinek követése céljából COVID szakértői csoport felállítását, ahogy ez Csorbai Ferenc polgármestersége alatt megtörtént és hatékonyan működött a megelőző intézkedések szervezésében és végrehajtásában.
– a. a csoportba kerüljenek meghívásra a járványügyben jártas szakemberek
– b. a város járványügyi helyzetével kapcsolatosan rendszeresen szükséges a helyi járványügyi szervektől információkat igényelni (fertőzöttek száma, karanténban lévők száma, oltottak száma, stb.) Ezek alapvetően szükségesek a megfelelő önkormányzati reakciók kialakításához.
 
2. Kerüljön elkülönítésre a város költségvetéséből megfelelő mennyiségű összeg a járványügyi intézkedések fedezetére.
 
3. Induljon újra a lakosság folyamatos tájékoztatásáért felelős járvány-infó, a lehető legtöbb felületen (nyomtatott és digitális sajtó), minimum heti rendszerességgel. Ezek révén a lakosság tájékoztatása, a szükséges felhívások megvalósíthatóak.
 
4. Mérje fel az Önkormányzat, melyek azok a családok, akik rövid vagy hosszabb távon gazdasági vagy egyéb (pl. szociális vagy egészségügyi) segítségre szorulnak, ez alapján szervezze meg a rászorulók nehézségeinek enyhítését.
 
5. A 2021. április 19-i nevelési intézmények részleges újra nyitása a járvány ismételt terjedésének kockázatát hordozza magában, ezért javaslom, hogy az Önkormányzat tegye lehetővé heti 1 alkalommal a pedagógusok, óvónők, bölcsődei dolgozók, az intézményekbe járó gyermekek ingyenes gyorstesztelését. Ez lehetővé tenné az átvészelt fertőzés és/vagy a már megtörtént oltás ellenére is fertőző személyek időben történő kiszűrését (sem az oltás, sem az átvészelt fertőzés nem gátolja a vírus terjesztését!).
 
6. Adjunk lehetőséget mindenki számára, de különös tekintettel az oltakozni kívánó lakosaink részére ingyenes előszűrésre, ezzel csökkenthető annak a veszélye, hogy fertőzött személy kerüljön beoltásra, annak esetleges súlyos egészségügyi következményeivel.
 
7. Végül javaslom, hogy a város járványban elhunyt áldozatai emlékére, a hátramaradt családokkal való együttérzés szimbólumaként, a Városházára helyezzük ki a fekete zászlót.
 
Mohács Város képviselőtestületének VAN képviselői csoportja és választói nevében
 
Tisztelettel és üdvözlettel:
Dr. Szigeti József
önkormányzati képviselő
VAN Elnök

Mohács, 2021. április 18.
Friss cikkek
Cikkek

Összes cikk

Városi drogstratégia Mohács - Rendkívüli testületi ülés
Cikkek

Városi drogstratégia szükséges Mohácson

A pénteki napon a képviselőcsoportunk indítványt nyújtott be a polgármester úr részére, melynek célja egy rendkívüli testületi ülés összehívása a városunkban elharapódzott illegális kábítószerfogyasztás, kereskedelem megfékezésre, és a városi drogstratégia megalkotása.

Tovább olvasom »
Nincs több bejegyzés!

Értesüljön elsőként a híreinkről!

Adja meg az email címét és azonnal küldjük a friss cikkeket a postaládájába!

Támogassa egyesületünket!