booked.net
régi telefon

Buta telefon, kiegyensúlyozott gyerek?

Az internet és a mobiltelefonok használatának növekedése az elmúlt években jelentősen megváltoztatta az életünket. Az információk gyors elérhetősége és a kapcsolattartás egyszerűsége jelentősen megkönnyítette a mindennapi életet, de egyúttal újabb problémákat is vetett fel. A közösségi média használatának növekedése például összefüggésbe hozható a mentális egészségi problémák, mint a szorongás, a depresszió és az önértékelési problémák, függőség vagy az alvászavarok növekedésével.

A gyors digitalizációt megelőző időkben ez emberek többet foglalkoztak egymással, mint a telefonjaikkal és a közösségi médiával, többet beszélgettek, minden őszintébb és spontánabb volt. A valós világ problémáit élték meg és próbálták megoldani. Manapság két külön sík létezik: az igazi és a virtuális valóság, melyekben gyakran egymástól jelentősen eltérő stratégiákat kell alkalmazni, azaz a két világ nem egyértelműen átjárható.

Éppen ezért az internetes képességekkel rendelkező mobiltelefonok és számítógépek komoly veszélyeket rejtenek magukban. A közösségi média és a készülékek használata olyan problémákat okozhat, mint a depresszió, az önértékelési problémák, a függőség és az alváshiány. Ez különösen igaz az erre fokozottan érzékeny gyermekeinkre. A pszichológusok szerint tény: ahogy elterjedt a közösségi média, úgy emelkedett a depressziós tinik aránya is. Azok a fiatalok, akik túl sok időt töltenek a készülékeik használatával, kevesebb időt fordíthatnak a valódi kapcsolatokra, amelyek fontosak a mentális és érzelmi fejlődésük szempontjából. 

Az internet használatának csökkentése jelenthet megoldást ezekre a problémákra. A kutatások azt mutatják, hogy a közösségi média használatának csökkentése pozitív hatással van az önértékelésre és az általános jólétre, segít a szorongás és a depresszió csökkentésében.

Az internet használatának csökkentése azonban nem jelenti azt, hogy teljesen el kell hagyni az internetet. A kulcs az arányosságban rejlik. A fontos az, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amely segít a valódi kapcsolatok kialakításában és fenntartásában és megfelően és elégséges módon segít az információk megszerzésében. Azaz célszerű visszatérni az eredeti szándék felé: információk szerzése és megosztása, míg a kommunikációt lehetőleg személyes formában folytassuk.

Egyéni szinten, az internet használatának csökkentésével több időt fordíthatunk a sportra, a hobbinkra, a családdal és a barátokkal való találkozásra, ami segít fizikai és mentális egészségünk javításában és az érzelmi egyensúly megteremtésében. Egyszerű, de ötletes megoldás, hogy gyermekeink részére az úgynevezett flip, vagy „buta” telefon használatát javasoljuk, mely csak a szükséges kapcsolattartási lehetőségeket biztosítja. Egyes rétegekben már megindult ez a tendencia. A fiatalok újra kezdik felfedezni ezeket a készülékeket, amelyek manapság szórakoztatóak és nosztalgikusak, nem mellesleg fillérekért vásárolhatóak meg.

Friss cikkek
Cikkek

Összes cikk

Városi drogstratégia Mohács - Rendkívüli testületi ülés
Cikkek

Városi drogstratégia szükséges Mohácson

A pénteki napon a képviselőcsoportunk indítványt nyújtott be a polgármester úr részére, melynek célja egy rendkívüli testületi ülés összehívása a városunkban elharapódzott illegális kábítószerfogyasztás, kereskedelem megfékezésre, és a városi drogstratégia megalkotása.

Tovább olvasom »
Cikkek

Hargitai János sejtelmes bejelentése…

Nemrégiben jelent meg cikkünk a „Mohácsi híd kacifántos története” címmel:https://www.van1.hu/mohacsi-duna-hidEbben összefoglaltuk az elmúlt 120(!) év történetét a mohácsi Duna-híddal kapcsolatban. Olvasóink is sok segítséget nyújtottak

Tovább olvasom »
kisbaba szülészet Mohács
Cikkek

Mohácsi szülészet – Petíció

Mohácsi lakosként, magyar állampolgárként mindannyian elvárhatjuk, hogy a minőségi alap- és szakorvosi ellátásokat a lakhelyünkhöz lehető legközelebbi intézmény nyújtsa. Ne kelljen a vizsgálatokért, ellátásokért távolabbi

Tovább olvasom »
régi telefon
Cikkek

Buta telefon, kiegyensúlyozott gyerek?

Az internet és a mobiltelefonok használatának növekedése az elmúlt években jelentősen megváltoztatta az életünket. Az információk gyors elérhetősége és a kapcsolattartás egyszerűsége jelentősen megkönnyítette a

Tovább olvasom »
néma
Cikkek

Elnémított hangok

Egy demokratikus társadalomban kulcsfontosságú, hogy minden véleményt meghalljanak, beleértve az ellenzék hangját is. Az elmúlt időszak fejleményei azonban azt mutatják, hogy a mohácsi városvezetés gátolja a VAN ellenzéki képviselőcsoport megjelenési törekvéseit a város által működtetett helyi médiában, ahol csak egyoldalú hírek hallhatók és olvashatók.

Tovább olvasom »
Karácsony
Cikkek

Boldog karácsonyt

Ezúton szeretnék Önnek és a családjának boldog, békés ünnepeket kívánni a Karácsony alkalmából! Remélem, hogy az ünnepi időszakban sok szeretetben és örömben lesz része, és

Tovább olvasom »
Finn csoda
Cikkek

Finn csoda az oktatásban!

,,Minden ország minden politikusának meg kell értenie milyen fontos a tanárok munkája.„ Hangzottak el a finn oktatási miniszter, Li Andersson szájából.  Finnországban az oktatás 3

Tovább olvasom »
Mohács vizsgálat
Cikkek

Nyomoz az OLAF a Mohácsi Önkormányzatnál

Uniós pénzek szabálytalan kifizetésének gyanúja miatt indított nyomozást az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal a Mohácsi Önkormányzatnál a helyi ellenzék feljelentése alapján. A polgármester szerint az ellenzék túlzásokba esett és az és OLAF emberei egyébként is alig tekintettek bele az aktákba.

Tovább olvasom »
sertéstelep és bűz
Cikkek

Orrfacsaró bűz Mohácson!

FRISSÍTÉS! – 2022.10.03. Miután a testületi ülésen ismételten elutasító választ kaptunk a polgármester úrtól, a jegyző asszonytól és az alpolgármester úr szerint sincs semmi kivetnivaló a témában, ezért az

Tovább olvasom »

Értesüljön elsőként a híreinkről!

Adja meg az email címét és azonnal küldjük a friss cikkeket a postaládájába!

Támogassa egyesületünket!