booked.net
Dr. Szigeti József Csorbai Ferenc Mohács OLAF

OLAF vizsgálat folyik a mohácsi önkormányzati prémiumok ügyében

Önkormányzatunk nagy számban nyert el különböző uniós forrásból finanszírozott támogatásokat az elmúlt 5 esztendőben.

Ez örvendetes, hiszen a sikeres pályázatok a város fejlődését szolgálják és nem, vagy csak részben kell a saját költségvetésből finanszírozni ezeket.

Önkormányzatunknál régóta dolgoznak olyan személyek, akik azért kerültek kinevezésre, mert az alapfeladatuk a támogatási szerződésekből megvalósuló beszerzések, beruházások menedzselése.

Az EU-s pályázatok kapcsán projektmenedzsment címén is lehívhatóak meghatározott összegek.
Önkormányzatunk azt találta ki, hogy az Önkormányzaton belül, a Polgármesteri Hivatal alkalmazásában álló ezen köztisztviselők részére fizeti ki ezeket a pénzeket. Egyfajta jutalmazási, premizálási rendszert vezettek be, ami a jegyző szűk munkatársi/baráti körét érintette.

A kifizetések nem egyes projektekhez kötődtek, de még csak nem is kellett, hogy az adott köztisztviselő ténylegesen kapcsolódjon a projektekhez. Az egyes szerződések ugyanis teljesen általánosak, mintaszerződések.

Mindenkivel ugyanazt a szövegű szerződést kötötték meg. Nincs tehát benne a szerződésekben, pontosan mi is az a projekt, amit az adott személy menedzsel, illetve miben is áll pontosan ez a menedzselési feladat.

2017. év óta, immár 5. éve folyamatosan ezen a jogcímen történnek a kifizetések (évente személyenként 1-2 millió forint), azaz 5 éve állandóan a munkakör ellátásból adódó munka-terhet jelentősen meghaladó munkateher ellenértékeként kerül sor a kifizetésekre. Úgy, hogy számos projekt kapcsán hónapok, évek óta semmilyen érdemi teendő nincs!

Én azt látom, hogy ha az uniós forrásból fizethető egy köztisztviselő bére, akkor miért kap bért ugyanerre az Önkormányzatunktól, ha pedig az Önkormányzattól kap bért erre, akkor miért nem költi el az Önkormányzat másra az uniós forrás ezen részét?

Talán még emlékezhetünk rá, hogy Csorbai Ferenc polgármestersége idején elindított egy vizsgálatot az Önkormányzat EU-s pályázatainak projektfinanszírozásai kapcsán. Sajnos azt kell mondanom, hogy várható módon ez érdemi eredménnyel nem zárult.

A nyilvánvaló visszáságok miatt kiléptünk a magyar hatósági eljárások köréből, és az OLAF felé beadvánnyal éltünk. És micsoda meglepetés, előzetes adatelemzést követően az OLAF 2022.02.11-én vizsgálatot indított! Indoklás: „az OLAF feladata az Unió pénzügyi érdekeinek a védelme a csalás, korrupció vagy más jogellenes tevékenység kivizsgálásával.”

Kíváncsian várjuk a véleményüket!

Dr. Szigeti József 

Cikkek

Összes cikk

Városi drogstratégia Mohács - Rendkívüli testületi ülés
Cikkek

Városi drogstratégia szükséges Mohácson

A pénteki napon a képviselőcsoportunk indítványt nyújtott be a polgármester úr részére, melynek célja egy rendkívüli testületi ülés összehívása a városunkban elharapódzott illegális kábítószerfogyasztás, kereskedelem megfékezésre, és a városi drogstratégia megalkotása.

Tovább olvasom »
Cikkek

Hargitai János sejtelmes bejelentése…

Nemrégiben jelent meg cikkünk a „Mohácsi híd kacifántos története” címmel:https://www.van1.hu/mohacsi-duna-hidEbben összefoglaltuk az elmúlt 120(!) év történetét a mohácsi Duna-híddal kapcsolatban. Olvasóink is sok segítséget nyújtottak

Tovább olvasom »
kisbaba szülészet Mohács
Cikkek

Mohácsi szülészet – Petíció

Mohácsi lakosként, magyar állampolgárként mindannyian elvárhatjuk, hogy a minőségi alap- és szakorvosi ellátásokat a lakhelyünkhöz lehető legközelebbi intézmény nyújtsa. Ne kelljen a vizsgálatokért, ellátásokért távolabbi

Tovább olvasom »
régi telefon
Cikkek

Buta telefon, kiegyensúlyozott gyerek?

Az internet és a mobiltelefonok használatának növekedése az elmúlt években jelentősen megváltoztatta az életünket. Az információk gyors elérhetősége és a kapcsolattartás egyszerűsége jelentősen megkönnyítette a

Tovább olvasom »
néma
Cikkek

Elnémított hangok

Egy demokratikus társadalomban kulcsfontosságú, hogy minden véleményt meghalljanak, beleértve az ellenzék hangját is. Az elmúlt időszak fejleményei azonban azt mutatják, hogy a mohácsi városvezetés gátolja a VAN ellenzéki képviselőcsoport megjelenési törekvéseit a város által működtetett helyi médiában, ahol csak egyoldalú hírek hallhatók és olvashatók.

Tovább olvasom »
Karácsony
Cikkek

Boldog karácsonyt

Ezúton szeretnék Önnek és a családjának boldog, békés ünnepeket kívánni a Karácsony alkalmából! Remélem, hogy az ünnepi időszakban sok szeretetben és örömben lesz része, és

Tovább olvasom »
Finn csoda
Cikkek

Finn csoda az oktatásban!

,,Minden ország minden politikusának meg kell értenie milyen fontos a tanárok munkája.„ Hangzottak el a finn oktatási miniszter, Li Andersson szájából.  Finnországban az oktatás 3

Tovább olvasom »
Mohács vizsgálat
Cikkek

Nyomoz az OLAF a Mohácsi Önkormányzatnál

Uniós pénzek szabálytalan kifizetésének gyanúja miatt indított nyomozást az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal a Mohácsi Önkormányzatnál a helyi ellenzék feljelentése alapján. A polgármester szerint az ellenzék túlzásokba esett és az és OLAF emberei egyébként is alig tekintettek bele az aktákba.

Tovább olvasom »
sertéstelep és bűz
Cikkek

Orrfacsaró bűz Mohácson!

FRISSÍTÉS! – 2022.10.03. Miután a testületi ülésen ismételten elutasító választ kaptunk a polgármester úrtól, a jegyző asszonytól és az alpolgármester úr szerint sincs semmi kivetnivaló a témában, ezért az

Tovább olvasom »
Befogott orr
Cikkek

Befogott orral szavazunk!

2022.02.22-én kedden 18:00-tól Tóth Zoltán, választási szakértő lesz a vendégünk a mohácsi Közéleti Klubban!Az alábbi témákat biztos, hogy érintjük, de természetesen – szokás szerint –

Tovább olvasom »

Értesüljön elsőként a híreinkről!

Adja meg az email címét és azonnal küldjük a friss cikkeket a postaládájába!

Támogassa egyesületünket!