booked.net
Kisfaludy Sportcsarnok Mohács

Kitálalt a bíróságon a közbeszerzési cég vezetője a mohácsi mutyikról! – Majdnem „ugrott” a Kisfaludy Sportcsarnok

2020. tavaszán Csorbai Ferenc polgármester kereste meg a közbeszerző céget, hogy a közbeszerzések nincsenek rendben az önkormányzatnál, a hivatal elhallgatja előle az ügyeket, a döntéseket a hivatal a polgármester és a testület nélkül hozza. Konkrét példaként az egyes közbeszerzési eljárásokat bonyolító cégek kiválasztását nevezte meg, ahol a hivatal adott osztálya pont mindig ugyanazt a 3 céget, amelyek egymással személyeikben is összefüggenek, kéri fel ajánlattételre.

A közbeszerző cég átnézte a küldött anyagokat, és megerősítette a polgármester véleményét, illetve felhívta a figyelmet a „C” típusú tornaterem (Kisfaludy Sportcsarnok) forráselvesztését fenyegető önkormányzati hivatali hallgatásra, nemtevésre. A polgármester ezek után sürgősséggel megkötötte a megbízási szerződést, melynek során már aznap kezelni kellett a tornaterem ügyét, így akadályozva meg a forrásvesztést, de erre még a későbbiekben visszatérünk.

A héten. (2022.03.23-án) szerdai nap reggelén kezdte meg a Pécsi Járásbíróság a Mohácsi Önkormányzat és az egykori közbeszerző cége közti jogvita tárgyalását. Arról vitatkoznak a felek, hogy 2020. májusban 2021. decemberig megkötött szerződést a város 2 hónapra rá a fideszes többség erre kötelező közgyűlési döntése miatt felmondta (“nincs itt kérem semmi látnivaló, köszönjük a munkájukat…”), ami a cég szerint jogszerűtlen volt. Most 2 év után volt az első tárgyalás az ügyben.

A tárgyalás azért volt érdekes, mert az ügyvédek és a bíróság hosszú jogászkodása után a felperes közbeszerző cég ügyvezetőjét hallgatta meg a bíróság.

A perben a közbeszerzési szakértő cég vezetője részletesen előadta mohácsi megbízása körülményeit, kendőzetlenül számolt be a 2020. évben általa tapasztalt önkormányzati mutyikról, arcátlanságokról. Az ügyvezető példák és bizonyítékok sorával mutatta be, miként próbálta az önkormányzat szervezete lényegében megbuktatni Csorbai Ferenc polgármestert, miként bojkotálták a munkát, miként mutyiztak, és miként nyomta rá a fideszes politika a bélyegét az elvileg független önkormányzati működésre. Még akár a Kisfaludy Sportcsarnok megvalósulását és képesek lettek volna beáldozni…

Ha sporthasonlatot kellene hozni az akkori időszakra, akkor “a focicsapat összes játékosa arra játszott, hogy az edzőt bármi áron megbuktassa” hangulat uralkodott a városházán és semmi sem volt drága az ügy érdekében.

Amit az ügyvezető elmondott, iratokat becsatolt, az több esetben bűncselekmények gyanúját is felvetette. A város ügyvédje az elhangzottakra nem nagyon reagált, nem ellenkezett, pusztán egy esetben jelezte, hogy a cég által feltárt visszaélés miatt azóta a város már pert kezdett, amiben ő jár el jogi képviselőként.

De mik is ezek az ügyek? Pár példa az elhangzottakból:

Tartalomjegyzék

1. – TRAKTOR

Az ügy, amiben a város az ügyvéd állítása szerint ma is pereskedik a következő: Volt egy közbeszerzés, amiben a város egy traktort kívánt vásárolni. A város kihirdette a győztest, aki azonban a kérthez képest egy teljesen más traktort szállított le. Sőt a város annyira nagyvonalú volt, hogy biankó meghatalmazást adott a szállító cégnek, aki ezen meghatalmazással gyorsan át is íratta a város nevére a traktort, forgalomba helyezték, ne lehessen az ügyletet visszacsinálni (a szerződést még Szekó polgármester kötött). Érthetően: Mercedest rendelek, Mercedest ajánlanak, majd ugyanazon az áron kapok egy Trabantot, amit átírnak a nevemre. Aztán sok hónap hallgatás jött, majd jött a közbeszerzési szakértő. Amikor a tanácsadó rávilágított, hogy ez bizony minimum jogszerűtlen, akkor kezdődött a kapkodás, magyarázkodás, ahol az önkormányzati ügyintéző azt a furcsa érvet hivatkozta meg, és ezt idézem: „A tulajdonjog átruházási szerződés egy, ….., nem polgári jogi szerződés.”

Miután kiderült a turpisság, most az önkormányzat ügyvédje szerint a város pert kezdett, ami jelenleg folyamatban van. Hogy mindezért felelősségre vonták-e az eljárt embereket a városnál, akik véletlenül nem vették észre, hogy másik traktort kaptak, vagy ilyen meghatalmazást adtak? A választ mindenki tudja: nem.

2. – MTE ÉPÜLET FELÚJÍTÁS

A Mohácsi Torna Egylet 1888 Kórház utcai épülete felújítására közbeszerzést írtak ki. A becsült érték 144.722.951,- forint volt. A nyertes cég, a Pedro-Trend Kft. Apró szépséghiba, hogy a nyertes cég tulajdonosa és vezetője az önkormányzat főállású közbeszerzési szakértőjének férje. Ezek után nem meglepő, hogy a szerződést aztán a becsült érték helyett, 180.345.254,- forintra kötötték meg. De vajon honnan tudja az ajánlattevő cég, hogy plusz 40 millióval meg fogják toldani a projektet?

Felelős itt sincs.

3. – KIKÖTŐ

A közforgalmú kikötőhöz targonca és daru beszerzése esetében a Miniszterelnökség aktív beavatkozása kellett a mutyi megakadályozásához. A Miniszterelnökség feketén-fehéren leírta, hogy város 4 alkalommal 2019. november 21-től egészen 2020. május 21. napjáig azért hosszabbítgatta a beszerzést mert arra hivatkoztak: „sajnálatos módon a döntéshozatalért felelős polgármester elhunyt”. 2019. október 13. napjától kezdve Csorbai Ferenc volt a polgármester. Nettó hazugság volt a város részéről eljárók hivatkozása, ez a dátumok összevetéséből kiderül.

A Miniszterelnökség megállapította, hogy a város ezen eljáráselhúzó magatartása miatt a legjobb ajánlatot tevő vállalkozás visszalépett, így a következő, a város által nyertesnek kihirdetett cég „ajánlati ára közötti különbség (2. részben nettó 569.922.500,- Ft; 3. részben nettó 248.150.000,- Ft)” Nem kell fejszámlónak lenni, hogy látható legyen, ha  miniszerelnökség Csorbai és szakértők közreműködése nyomán nem lép közbe, a város  emberei addig játszanak a közbeszerzéssel, míg egy 818 millióval drágább ajánlatot hoznak ki nyertesnek. A mutyit sikerült megakadályozni, de felelősségre vonás nem történt.

4. – KISFALUDY SPORTCSARNOK

A nemrég átadott mohácsi „C” típusú tornaterem ügye kirívó. A beszerzésben a BM cége a várossal közösen volt az ajánlatkérő. A BM cége bonyolította a beszerzést, de a várossal közösen szerződtek aztán a kivitelezésre. A beszerzést a BM le is bonyolította, de a város úgy csinált, mintha neki semmi köze sem lenne a beszerzési eljáráshoz. Csorbait új polgármesterként nem is tájékoztatták a hivatalban a beszerzés folyamatban létéről, és a BM-mel semmilyen formában nem vették fel a kapcsolatot, nem reagáltak semmire, mint ha nem is lenne ilyen beszerzés!!! A város a forráselvonásra figyelmeztető határidő utolsó napján vette fel az új szakértő útján a kapcsolatot a BM-mel, és kezdte kezelni a helyzetet, sikeresen. Ha nem történt volna meg a kapcsolatfelvétel és az ügy kezelése, akkor a város részéről ez a hallgatás, bojkott, a forrás és a projekt elvesztését eredményezte volna. Itt jól kézzelfogható, hogy az önkormányzat hivatala, a neki nem tetsző polgármester elől elhallgatja az ügyet, és nemtevésével azt várja, hogy bebukjon a projekt és “ugorjon” a csarnok. Hát így lett – óriási dirrel-durral átadott –  új csarnoka Mohácson a giminek ….

5. – KERÉKPÁRUTAK

A város gyalog és kerékpárútjainak építését több ütemben, utcáról utcára a Jaksics és Fia Bt. végezte (Szekó polgármester kötötte még meg velük a szerződést halála előtt). Erre több szerződést is kötöttek közbeszerzési eljárásban a várossal. A kivitelezéssel kapcsolatban annak idején több minőségi kérdés is felmerült, helyszíni bejárásokra, ellenőrzésekre került sor. A közbeszerzési ellenőr cég azonban ehhez képest jelzett problémát. Az útfelújítások során rengeteg bontási törmelék keletkezik. Felbontják a régi utat, majd új útalapot készítenek és új utat. A bontási törmelék azonban nem lesz a vállalkozó tulajdona. Ennek oka az, hogy ennek komoly értéke van. A kibontott betont összetörik, betondaráló ledarálja, majd ezen anyaggal lehet útalapot készíteni. A vállalkozónak ezt az anyagot meg kellett volna a piacról vennie. Azért csak kellett volna, mert a város nem tartott igényt erre az anyagra, és csak úgy a vállalkozónál hagyta. Aki pedig ment utcáról utcára előre a szerződési teljesítései során, szedte fel a régi betont, összetörte, majd tette bele az új útalapba. Teljesen érthetetlen a város miért adta oda minden mennyiségi mérés, kontroll nélkül, ingyen ezt az anyagot a kivitelező cégnek.

Miután kiderült a dolog, a szakérői írásos figyelemfelhívásai ellenére sem történt semmi, mintha mi sem történt volna, a kivitelezés ment tovább ahogy addig, a város nem kezelte a kérdést. Sok milliós veszteségről van szó, de pontos mennyiségi adatok hiányában nem lehet pontos összeget meghatározni. Nyilván ez lehetett a cél.

Sok más arcpirító dolog elhangzott még, de arról majd legközelebb.

Folytatjuk…!

Cikkek

Összes cikk

Cikkek

Hargitai János sejtelmes bejelentése…

Nemrégiben jelent meg cikkünk a „Mohácsi híd kacifántos története” címmel:https://www.van1.hu/mohacsi-duna-hidEbben összefoglaltuk az elmúlt 120(!) év történetét a mohácsi Duna-híddal kapcsolatban. Olvasóink is sok segítséget nyújtottak

Tovább olvasom »
kisbaba szülészet Mohács
Cikkek

Mohácsi szülészet – Petíció

Mohácsi lakosként, magyar állampolgárként mindannyian elvárhatjuk, hogy a minőségi alap- és szakorvosi ellátásokat a lakhelyünkhöz lehető legközelebbi intézmény nyújtsa. Ne kelljen a vizsgálatokért, ellátásokért távolabbi

Tovább olvasom »
régi telefon
Cikkek

Buta telefon, kiegyensúlyozott gyerek?

Az internet és a mobiltelefonok használatának növekedése az elmúlt években jelentősen megváltoztatta az életünket. Az információk gyors elérhetősége és a kapcsolattartás egyszerűsége jelentősen megkönnyítette a

Tovább olvasom »
néma
Cikkek

Elnémított hangok

Egy demokratikus társadalomban kulcsfontosságú, hogy minden véleményt meghalljanak, beleértve az ellenzék hangját is. Az elmúlt időszak fejleményei azonban azt mutatják, hogy a mohácsi városvezetés gátolja a VAN ellenzéki képviselőcsoport megjelenési törekvéseit a város által működtetett helyi médiában, ahol csak egyoldalú hírek hallhatók és olvashatók.

Tovább olvasom »
Karácsony
Cikkek

Boldog karácsonyt

Ezúton szeretnék Önnek és a családjának boldog, békés ünnepeket kívánni a Karácsony alkalmából! Remélem, hogy az ünnepi időszakban sok szeretetben és örömben lesz része, és

Tovább olvasom »
Finn csoda
Cikkek

Finn csoda az oktatásban!

,,Minden ország minden politikusának meg kell értenie milyen fontos a tanárok munkája.„ Hangzottak el a finn oktatási miniszter, Li Andersson szájából.  Finnországban az oktatás 3

Tovább olvasom »
Mohács vizsgálat
Cikkek

Nyomoz az OLAF a Mohácsi Önkormányzatnál

Uniós pénzek szabálytalan kifizetésének gyanúja miatt indított nyomozást az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal a Mohácsi Önkormányzatnál a helyi ellenzék feljelentése alapján. A polgármester szerint az ellenzék túlzásokba esett és az és OLAF emberei egyébként is alig tekintettek bele az aktákba.

Tovább olvasom »
sertéstelep és bűz
Cikkek

Orrfacsaró bűz Mohácson!

FRISSÍTÉS! – 2022.10.03. Miután a testületi ülésen ismételten elutasító választ kaptunk a polgármester úrtól, a jegyző asszonytól és az alpolgármester úr szerint sincs semmi kivetnivaló a témában, ezért az

Tovább olvasom »
Befogott orr
Cikkek

Befogott orral szavazunk!

2022.02.22-én kedden 18:00-tól Tóth Zoltán, választási szakértő lesz a vendégünk a mohácsi Közéleti Klubban!Az alábbi témákat biztos, hogy érintjük, de természetesen – szokás szerint –

Tovább olvasom »

Értesüljön elsőként a híreinkről!

Adja meg az email címét és azonnal küldjük a friss cikkeket a postaládájába!

Támogassa egyesületünket!