booked.net
Rolleres baleset Mohács

Együttes kiállás a felelősségteljes, biztonságos közlekedésért Mohácson

Tisztelt mohácsiak és városi Képviselőtestületi tagok!
 
Ezt a nyílt levelet nemcsak önkormányzati képviselőként, hanem apaként, barátként, szomszédként és Mohácson közlekedő polgárként írom.
 
Egyre, másra érkeznek sajnos a hírek a tragikus elektromos roller-balesetekről és a meggondolatlan rolleresek által előidézett veszélyes közlekedési szituációkról
 
Addig amíg nem vagyunk közvetlenül érintettek, hajlamosak vagyunk kisebb jelentőséget tulajdonítani a problémának. Amikor viszont sokkol, az azt jelenti sajnos, hogy már késő….
Bevallom őszintén, engem egy hétvégi esemény (amelyből több sajnálatos is történt a városunkban), személyesen sokkolt, és rendkívül érzékenyen érintett és még most is erősen munkálkodik bennem!
 
A sokadik súlyos eset után sajnos fel kell használnunk a pillanatot arra is, hogy mindannyian elgondolkodjunk, és elkötelezzük magunkat az ilyen tragédiák jövőbeni megelőzése érdekében.
Közös felelősségünk, hogy tanuljunk ezekből az történésekből, és mélyen elszomorít, hogy tanúja vagyok annak, hogy még nem fogtuk fel teljesen a probléma súlyosságát.
 
Apaként félek gyermekeim biztonságáért, önkormányzati képviselőként pedig közösségünk minden fiataljáért. Remélem, mindannyian egyetértünk abban, hogy minden élet értékes, és kötelességünk megvédeni. A probléma az alábbi két jelentős alkategóriába osztható a véleményem szerint:
  1. Napközben, felelőtlenül, gyorsan hajtó, hangtalanul közlekedő rolleresek, akik a sétálóutcát sem kímélik. Ők főként – a saját épségükön túl – a város lakosságát veszélyeztetik nagymértékben.
  2. Az esti óráktól kezdve ittasan, alkoholos befolyásoltság alatt rollerezők, akik a saját maguk testi épségére jelentenek kimagasló veszélyforrást.
 
A rollerbalesetek nemcsak szerencsétlen szituációk, hanem akár sorsfordító események, amelyek kimondhatatlan fájdalmat és szenvedést okoznak az áldozatoknak és családjaiknak, és hatással vannak közösségünk egészére.
 
Nekünk, mint közösségnek el kell fogadnunk a biztonság, a felelősség és az egymás iránti tisztelet kultúráját. Itt az ideje, hogy foglalkozzunk az elektromos rollerek helytelen használatából fakadó súlyos kockázatokkal, különösen, ha alkoholfogyasztással párosulnak, mert az akár közlekedési kihágás, szabálysértés is lehet.
 
Arra kérem a város képviselőtestületét, hogy fontolja meg új szabályozások szorgalmazását az elektromos rollerek biztonságos használatának érdekében, beleértve az alkoholos befolyásoltság alatti használat elleni szabályok szigorúbb betartatását. Több mint hajlandó vagyok támogatásomat és segítségemet felajánlani a szükséges iránymutatások kidolgozásában.
A kérdéskörrel az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács is foglalkozik
 
“Kezelhetetlenné vált a rollerbalesetek száma
Március elején az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács egységes szabályokat javasolt az elektromos rollerekre. A szervezet állásfoglalása szerint az utóbbi években számtalan baleset és haláleset történt az e-rollerek használata közben. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács a közlekedésbiztonság érdekében többek között azt javasolja, hogy az elektromos rollereket csak 16. évét betöltött személy vehetné igénybe, továbbá a testület tilalmat vezetne be a jármű gyalogúton, illetve ittas állapotban történő használatára.”
Az alábbi cikkből megtudhatja, hogy holt tart a hazai szabályozás:
 
Vigyázzunk együtt egymásra, Mohács polgáraira, felelősséget vállalva tetteinkért és jó példát mutatva fiatalabb generációink számára. Emlékeztessük magunkat és barátainkat, hogy egyetlen utazás sem olyan sürgős, hogy ne várhasson addig, amíg kijózanodunk, és egyetlen úticélért sem éri meg az életünket kockáztatni.
Együtt biztosítsuk, hogy Mohács biztonságos és élettel teli közösség maradjon, ahol mindenki félelem nélkül járhatja utcáinkat, és ahol gyermekeink a mi gondozásunk alatt növekedhetnek, tanulhatnak és virágozhatnak.
 
Őszinte tisztelettel és aggodalommal,
Rózsahegyi Áron
Mohács Város Önkormányzati Képviselője

Egyesületünk, tagdíjakból, pályázatokból és természetesen adományokból tartja fent magát.
Ahhoz hogy céljainkat, terveinket, kampányainkat létrehozzuk és elérjük, anyagi forrásra és támogatásra van szükségünk.

Az egyesületünk támogatása néhány pofon egyszerű lépéssel megoldható, nem is kell önnek a számítógép/okoseszköz elől felkelnie.

Itt megtalálhatja a részleteket:
https://www.van1.hu/tamogatas

Köszönjük, hogy adományával támogat minket!

Cikkek

Összes cikk

Városi drogstratégia Mohács - Rendkívüli testületi ülés
Cikkek

Városi drogstratégia szükséges Mohácson

A pénteki napon a képviselőcsoportunk indítványt nyújtott be a polgármester úr részére, melynek célja egy rendkívüli testületi ülés összehívása a városunkban elharapódzott illegális kábítószerfogyasztás, kereskedelem megfékezésre, és a városi drogstratégia megalkotása.

Tovább olvasom »
Cikkek

Hargitai János sejtelmes bejelentése…

Nemrégiben jelent meg cikkünk a „Mohácsi híd kacifántos története” címmel:https://www.van1.hu/mohacsi-duna-hidEbben összefoglaltuk az elmúlt 120(!) év történetét a mohácsi Duna-híddal kapcsolatban. Olvasóink is sok segítséget nyújtottak

Tovább olvasom »
kisbaba szülészet Mohács
Cikkek

Mohácsi szülészet – Petíció

Mohácsi lakosként, magyar állampolgárként mindannyian elvárhatjuk, hogy a minőségi alap- és szakorvosi ellátásokat a lakhelyünkhöz lehető legközelebbi intézmény nyújtsa. Ne kelljen a vizsgálatokért, ellátásokért távolabbi

Tovább olvasom »
régi telefon
Cikkek

Buta telefon, kiegyensúlyozott gyerek?

Az internet és a mobiltelefonok használatának növekedése az elmúlt években jelentősen megváltoztatta az életünket. Az információk gyors elérhetősége és a kapcsolattartás egyszerűsége jelentősen megkönnyítette a

Tovább olvasom »
néma
Cikkek

Elnémított hangok

Egy demokratikus társadalomban kulcsfontosságú, hogy minden véleményt meghalljanak, beleértve az ellenzék hangját is. Az elmúlt időszak fejleményei azonban azt mutatják, hogy a mohácsi városvezetés gátolja a VAN ellenzéki képviselőcsoport megjelenési törekvéseit a város által működtetett helyi médiában, ahol csak egyoldalú hírek hallhatók és olvashatók.

Tovább olvasom »
Karácsony
Cikkek

Boldog karácsonyt

Ezúton szeretnék Önnek és a családjának boldog, békés ünnepeket kívánni a Karácsony alkalmából! Remélem, hogy az ünnepi időszakban sok szeretetben és örömben lesz része, és

Tovább olvasom »
Finn csoda
Cikkek

Finn csoda az oktatásban!

,,Minden ország minden politikusának meg kell értenie milyen fontos a tanárok munkája.„ Hangzottak el a finn oktatási miniszter, Li Andersson szájából.  Finnországban az oktatás 3

Tovább olvasom »
Mohács vizsgálat
Cikkek

Nyomoz az OLAF a Mohácsi Önkormányzatnál

Uniós pénzek szabálytalan kifizetésének gyanúja miatt indított nyomozást az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal a Mohácsi Önkormányzatnál a helyi ellenzék feljelentése alapján. A polgármester szerint az ellenzék túlzásokba esett és az és OLAF emberei egyébként is alig tekintettek bele az aktákba.

Tovább olvasom »
sertéstelep és bűz
Cikkek

Orrfacsaró bűz Mohácson!

FRISSÍTÉS! – 2022.10.03. Miután a testületi ülésen ismételten elutasító választ kaptunk a polgármester úrtól, a jegyző asszonytól és az alpolgármester úr szerint sincs semmi kivetnivaló a témában, ezért az

Tovább olvasom »
Befogott orr
Cikkek

Befogott orral szavazunk!

2022.02.22-én kedden 18:00-tól Tóth Zoltán, választási szakértő lesz a vendégünk a mohácsi Közéleti Klubban!Az alábbi témákat biztos, hogy érintjük, de természetesen – szokás szerint –

Tovább olvasom »

Értesüljön elsőként a híreinkről!

Adja meg az email címét és azonnal küldjük a friss cikkeket a postaládájába!

Kampánydal 2024.