booked.net
szúnyog

Szúnyoginvázió Mohácson

Szúnyoginvázió idején

Olvasva az elmúlt hetek „szúnyogtapasztalatait” éreztem némi késztetést, hogy hozzászóljak a témához. De úgy gondoltam, ha a hozzászólás nem épít, hanem szít, inkább megtartom magamnak a véleményem. Nem vagyok a parkett ördöge, de az elmúlt hetekben a kertünkben sikerült elsajátítanom néhány érdekes táncmozdulatot. Komolyra fordítva a szót.

A pénteki gyérítés sikeresnek ígérkezik, remélem így is marad. Félreértés ne essék, nem áll szándékomban hálálkodni az akcióért, mert úgy vélem, hogy egyrészt elkésett volt, másrészt egy Duna parti város esetében a szúnyog gyérítés és irtás is egy alap feladat.  De jobban belegondolva tényleg ez lenne az egyetlen megoldás, hogy a városunk lakosai epekedve várják már, hogy egy hangosan börrögő masina vegyi anyagot szórjon szét az utcáinkon?

Az egyik ennél okosabb megoldás a BIOLÓGIAI szúnyog gyérítés, de ahhoz a németországi és ausztriai jó példákat alapul véve, országosan egységesen, egyszerre az összes vízpart mentén a költőhelyek feltérképezésével és hatékony beavatkozással lehetne érezhető eredményt elérni. Addig amíg a jelenlegi kormány a ló-wellness (https://444.hu/2021/07/06/vegre-megepul-a-termalvizes-lorehabilitacios-kozpont-amiben-minden-lesz-csak-termalviz-nem) támogatását fontosabbnak tartja, mint a lakosság és a hazánkba látogató turisták komfort érzetét ez a megoldás várat magára.

Emlékeznek még? Néhány évvel ezelőtt, ha a Duna parton sétáltak ebben az időszakban, számtalan fecskét láthattak szorgoskodni alkonyat idején. A fecske kolónia nagy része a Selyemgyár és a mellette álló volt Temaforg üzem területén fészkelt.

A felújítás (Selyemgyár) és az átépítés (Temaforg) ugyan megmentették az épületeket és lett egy impozáns rendezvénytermünk, valamint valakiknek egy szuper lakó komplexumuk, de a fecske populációnak nem tett jót. Elveszítettek egy biztonságos nagyméretű fészkelő helyet.

De van remény. Mi lakosok, civil közösségek közvetlenül hozzájárulhatunk helyi fecskepopulációink helyreállításának támogatásához, elsősorban fecskefészek építésére alkalmas létesítmények megalkotásával, ezáltal aktívan elősegíthetjük a szaporodásukat.

Mesterséges költőhelyek telepítésével új, biztonságos tereket tudnánk biztosítani ezeknek a légi akrobatáknak fiókáik felneveléséhez. Erre rengeteg jó példát láthatunk Európa vidéki területein.
A kifejezetten fecskéknek tervezett fészekrakóhelyek felépítése és felszerelése viszonylag egyszerű. Álltalában fa alapra rögzített kerámia fecske odúkból készülnek, így szilárd és biztonságos környezetet biztosítanak a fecskéknek. Ezeket az eszközöket vagy magasan egy épület oldalán kell elhelyezni, de lehet egy oszlop tetején elhelyezett fészektartó is, ideális esetben nyílt víz vagy mezők közelében.

Erre tökéletes helyszín lehet a pl. akár a töltésoldal.

Azáltal, hogy segítjük ezeket a csodálatos lényeket szaporodási törekvéseikben, többet teszünk, mint egyetlen faj támogatását. Támogatjuk a kiegyensúlyozottabb, biológiailag sokszínűbb és egészségesebb ökoszisztémát. Szinte hihetetlen, de ezek az apró madarak 1 kilogrammnyi szúnyog elpusztítására képesek. Minden felállított fészekdoboz nem csak egy fecskecsalád otthona – ez egy fellegvár a szúnyoginvázió ellen.

A kerámia fecskefészkek elkészítését rábízhatjuk kiváló mohácsi keramikusainkra. Munkát adva nekik és támogatva a helyi kézművességet.

A közösség részvétele ebben a kezdeményezésben rendkívül jótékony hatással lehet a fecskepopulációra, hatékonyan növelve számukat és az általuk nyújtott ökológiai szolgáltatásokat. Iskolák, egyesületek, baráti társaságok és egyéni háztartások egyaránt részt vehetnek ebben a vállalkozásban. Az erőfeszítés egyben oktatási platformként is szolgálhat a környezetvédelem iránti megbecsülés ápolására a fiatalabb generációkban.
Ezenfelül komoly turisztikai vonzerője is lehet ez városunknak. Gondoljunk csak pl. a drávai kárókatona telepek látogatottságára.

Egyesületünk (VAN) elkötelezett híve a természetvédelemnek, a fenntartható fejlődésnek és a biodiverzitásnak.

Tervünk, hogy megvalósítsunk egy bemutató projektet. Azonban, mint mindenhez, ehhez is anyagi forrásra van szükségünk.

Ha Ön szimpatizál az ötlettel és részese szeretne lenni a szúnyog mentes jövőnek, kérem támogassa a projektet!

Bármilyen formában csatlakozik kezdeményezésünkhöz köszönjük.

Csorbai Ferenc

FECSKEFÉSZEK TÁMOGATÁS

Célunk, hogy közösségi finanszírozásból minél több fecskefészek valósuljon meg!
Dobjuk össze a fecskefészkeket!

Járuljon hozzá ÖN is ADOMÁNYÁVAL a fecskefészek megvalósulásához!

Válassz a hagyományos banki átutalást vagy a pofonegyszerű bankkártyás adományozást.

BANKI ÁTUTALÁS

Támogatását az alábbi bankszámlaszámla történő banki átutalással teheti meg.

EGYESÜLETÜNK ERSTE BANKNÁL VEZETETT SZÁMLASZÁMA:

Változást Akarók Nemzedéke egyesület

11600006-00000000-93927240

Azért, hogy a beérkező támogatásokat elkülönítve tudjuk kezelni, kérjük, hogy a megjegyzés rovatba írja be, hogy „FECSKEFÉSZEK”

vagy

BANKKÁRTYÁS ADOMÁNYOZÁS

Gyorsan, egyszerűen, néhány kattintással, tetszőleges összeggel támogathatja a projektet, biztonságos bankkártyás fizetéssel.

Egyesületünk, tagdíjakból, pályázatokból és természetesen adományokból tartja fent magát.
Ahhoz hogy céljainkat, terveinket, kampányainkat létrehozzuk és elérjük, anyagi forrásra és támogatásra van szükségünk.

Az egyesületünk támogatása néhány pofon egyszerű lépéssel megoldható, nem is kell önnek a számítógép/okoseszköz elől felkelnie.

Itt megtalálhatja a részleteket:
https://www.van1.hu/tamogatas

Köszönjük, hogy adományával támogat minket!

Cikkek

Összes cikk

Városi drogstratégia Mohács - Rendkívüli testületi ülés
Cikkek

Városi drogstratégia szükséges Mohácson

A pénteki napon a képviselőcsoportunk indítványt nyújtott be a polgármester úr részére, melynek célja egy rendkívüli testületi ülés összehívása a városunkban elharapódzott illegális kábítószerfogyasztás, kereskedelem megfékezésre, és a városi drogstratégia megalkotása.

Tovább olvasom »
Cikkek

Hargitai János sejtelmes bejelentése…

Nemrégiben jelent meg cikkünk a „Mohácsi híd kacifántos története” címmel:https://www.van1.hu/mohacsi-duna-hidEbben összefoglaltuk az elmúlt 120(!) év történetét a mohácsi Duna-híddal kapcsolatban. Olvasóink is sok segítséget nyújtottak

Tovább olvasom »
kisbaba szülészet Mohács
Cikkek

Mohácsi szülészet – Petíció

Mohácsi lakosként, magyar állampolgárként mindannyian elvárhatjuk, hogy a minőségi alap- és szakorvosi ellátásokat a lakhelyünkhöz lehető legközelebbi intézmény nyújtsa. Ne kelljen a vizsgálatokért, ellátásokért távolabbi

Tovább olvasom »
régi telefon
Cikkek

Buta telefon, kiegyensúlyozott gyerek?

Az internet és a mobiltelefonok használatának növekedése az elmúlt években jelentősen megváltoztatta az életünket. Az információk gyors elérhetősége és a kapcsolattartás egyszerűsége jelentősen megkönnyítette a

Tovább olvasom »
néma
Cikkek

Elnémított hangok

Egy demokratikus társadalomban kulcsfontosságú, hogy minden véleményt meghalljanak, beleértve az ellenzék hangját is. Az elmúlt időszak fejleményei azonban azt mutatják, hogy a mohácsi városvezetés gátolja a VAN ellenzéki képviselőcsoport megjelenési törekvéseit a város által működtetett helyi médiában, ahol csak egyoldalú hírek hallhatók és olvashatók.

Tovább olvasom »
Karácsony
Cikkek

Boldog karácsonyt

Ezúton szeretnék Önnek és a családjának boldog, békés ünnepeket kívánni a Karácsony alkalmából! Remélem, hogy az ünnepi időszakban sok szeretetben és örömben lesz része, és

Tovább olvasom »
Finn csoda
Cikkek

Finn csoda az oktatásban!

,,Minden ország minden politikusának meg kell értenie milyen fontos a tanárok munkája.„ Hangzottak el a finn oktatási miniszter, Li Andersson szájából.  Finnországban az oktatás 3

Tovább olvasom »
Mohács vizsgálat
Cikkek

Nyomoz az OLAF a Mohácsi Önkormányzatnál

Uniós pénzek szabálytalan kifizetésének gyanúja miatt indított nyomozást az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal a Mohácsi Önkormányzatnál a helyi ellenzék feljelentése alapján. A polgármester szerint az ellenzék túlzásokba esett és az és OLAF emberei egyébként is alig tekintettek bele az aktákba.

Tovább olvasom »
sertéstelep és bűz
Cikkek

Orrfacsaró bűz Mohácson!

FRISSÍTÉS! – 2022.10.03. Miután a testületi ülésen ismételten elutasító választ kaptunk a polgármester úrtól, a jegyző asszonytól és az alpolgármester úr szerint sincs semmi kivetnivaló a témában, ezért az

Tovább olvasom »
Befogott orr
Cikkek

Befogott orral szavazunk!

2022.02.22-én kedden 18:00-tól Tóth Zoltán, választási szakértő lesz a vendégünk a mohácsi Közéleti Klubban!Az alábbi témákat biztos, hogy érintjük, de természetesen – szokás szerint –

Tovább olvasom »

Értesüljön elsőként a híreinkről!

Adja meg az email címét és azonnal küldjük a friss cikkeket a postaládájába!

Kampánydal 2024.